Hoe zorgen we ervoor dat we als functioneel beheerders de ontwikkeling van een nieuw systeem goed kunnen volgen? Het doel is om na de oplevering niet voor verrassingen te komen staan, zoals performanceproblemen, niet te traceren data, of een systeem dat weinig waarde toevoegt voor het bedrijfsproces.

 

Wat zijn niet-functionele requirements?

 

Niet-functionele requirements zijn eisen die niet direct bijdragen aan het functionele doel van een systeem, maar wel de kwaliteit beïnvloeden. Ze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de snelheid, betrouwbaarheid of hoe goed een systeem presteert. Deze eisen kunnen aanvullend zijn op de functionele eisen, zoals in het voorbeeld van de gebruiksvriendelijkheid. Ze beschrijven hoe goed het systeem moet werken om de gebruiker een optimale ervaring te bieden.

 

 

Wat zijn functionele requirements?

 

Functionele requirements beschrijven wat een systeem moet kunnen en hoe het moet werken. Bijvoorbeeld, voor een vergelijkingssite voor elektronica kan een requirement zijn: "Als koper wil ik de beoordelingen van anderen zien om de kwaliteit van de telefoon in te schatten." Dit zegt niets over de gebruiksvriendelijkheid. Om dat te regelen, kun je een niet-functionele requirement toevoegen, zoals: "Als koper wil ik dat de navigatiestructuur van de site niet dieper is dan drie niveaus, zodat ik niet de weg kwijtraak."

 

 

Behandel requirements gelijkwaardig

 

Het komt vaak voor dat er na de livegang performanceproblemen optreden of dat gebruikers toegang krijgen tot niet-geautoriseerde functionaliteit. Deze problemen kunnen worden voorkomen door zowel de functionele als niet-functionele eisen vanaf het begin van het ontwikkelproces serieus te nemen. Het is belangrijk om de oplevering van beide soorten eisen gelijkwaardig te behandelen, zodat het systeem zowel goed werkt als veilig is voor de eindgebruikers.

 

 

Normen voor niet-functionele requirements 

 

De basis voor niet-functionele requirements is vastgelegd in de ISO 9126 norm (voor meer informatie klik hier). Die bestaat uit een zestal hoofdkenmerken, waaraan de kwaliteit van het systeem minimaal moet voldoen. Deze kwaliteitseisen zijn: functionaliteit, betrouwbaarheid, bruikbaarheid, efficiëntie, onderhoudbaarheid en overdraagbaarheid.

 

In 2011 is deze ISO 9126 norm vervangen door de ISO 25010 norm (voor meer informatie klik hier). Deze definieert niet alleen kwaliteitseisen voor het systeem zelf, maar ook eisen voor de kwaliteit tijdens het gebruik van het systeem.

Gepubliceerd in

Luister nu naar onze podcast: Het IV-café

Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan.  

Naar de podcast

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.