IV experts | Kennisbank | Blogs en artikelen

2014: Een verloren jaar voor functioneel beheer?

Written by Martijn Buurman | mei 2014

Het is weer tijd voor de retrospectieven op het afgelopen jaar. Ik waag me er deze keer ook aan: hoe zal 2014 de annalen ingaan?

De situatie in Syrië, Islamitische Staat en het optreden van sommige politieagenten in de Verenigde Staten beheersen nog steeds het wereldnieuws. In Nederland hebben we er net een (kleine) kabinetscrisis op zitten. Aan de andere kant kroonde Ireen Wüst zich tot de meest succesvolle Nederlandse Olympiër ooit, haalde het Nederlands voetbalelftal volledig onverwacht de derde plek op het WK en werd ook Jeroen Dubbeldam wereldkampioen. De lijst met sportsuccessen werd als maar langer afgelopen jaar waardoor dit het meest succesvolle sportjaar ooit was voor Nederland.

Als we kijken naar het vakgebied functioneel beheer en informatiemanagement zijn er helaas weinig grote successen te vieren. Er is nog steeds geen nieuwe versie van BiSL. De termen "functioneel beheer", "functioneel beheerder" en "informatiemanager" komen geen enkele keer voor in het rapport van de commissie Elias, ook niet bij de aanbevelingen.

 

Het woord "Informatiemanagement" komt slechts 1 keer voor, in een voetnoot.. Is afgelopen jaar een verloren jaar voor functioneel beheer en informatiemanagement? Waren we niets meer en niets minder dan een voetnoot in 2014?

Ik denk dat we best eens kritisch op onszelf mogen zijn. Het is ons blijkbaar niet gelukt om het vakgebied beter en breder onder de aandacht te brengen. Ook is het nog steeds lastig voor veel functioneel beheer en informatiemanagement afdelingen om hun meerwaarde voldoende kenbaar en duidelijk te maken aan het management. En zolang heel veel organisaties nog steeds opereren in een U-model is er niemand op tactisch en strategisch niveau die zich verantwoordelijk voelt voor de informatievoorziening vanuit de Informatiemanagement perspectief (zie het 9-vlaks model) en zorgt voor de aansturing en borging van functioneel beheer en informatiemanagement in de organisatie.

 

Dit gezegd hebbend, moeten we ons ook realiseren dat er dus heel veel kansen liggen voor ons in 2015! De steeds verdergaande outsourcing van IT-diensten is en blijft een belangrijke reden om de regie en communicatie rond de informatievoorziening beter te organiseren. Uiteraard zouden functioneel beheerders en informatiemanagers hier een belangrijke rol in kunnen en zelfs móeten spelen. En misschien moeten we ons eens gaan richten op dat wat er echt toe doet in een organisatie. Laten we de systemen en applicaties nu eindelijk eens links liggen en gaan we ons profileren als ondersteuners van het proces? Stoppen we met discussies rondom het labeltje voor onze activiteiten? Het maakt feitelijk toch niet uit of we het nu over functioneel beheer of functioneel applicatiebeheer hebben (en ja, ik heb mezelf ook "schuldig" gemaakt aan deze discussie... ;-))? Zolang we van elkaar maar weten wie wat doet.

 

Volgens mij moeten we het in 2015 voornamelijk gaan hebben over zes aspecten die iedereen snapt: tijd, geld, kwaliteit, risico's, mensen en strategie. Dus de vraag die wij zouden moeten beantwoorden is: wat betekent deze wens, vraag, wijziging, nieuwe applicatie, etc. voor zowel business als IT op het gebied van tijd, geld, kwaliteit, risico's, mensen en strategie? De antwoorden bepalen in grote mate de scope, impact en prioriteit. Bijkomend voordeel: ook het management snapt precies waar het over gaat. En wie is in 2015 de functionaris die de antwoorden op deze vragen het beste kan halen bij zowel business als IT? Juist!