IV experts | Kennisbank | Blogs en artikelen

Gastblog: Oudewijvenzomer

Written by Joost Rövekamp | april 2020

Temperaturen van ruim 20 graden, nauwelijks wind, veel zon… Wat is het toch genieten deze herfstdagen! Wat anderen Indian Summer noemen heet in goed Nederlands Oudewijvenzomer. De etymologie is niet helemaal duidelijk. Eén verklaring voor deze naam is dat er opvallend veel lange spinnenwebben zijn in de maanden september en oktober, en deze zouden iets weg hebben van lange grijze vrouwenharen…

Vanmorgen zag ik in mijn tuin onder het appelboompje inderdaad flink wat spinnen, die zich in het midden van hun web leken te koesteren in het vroege zonlicht. Enorme webben, met duizenden zilveren dauwdruppeltjes behangen. Een bijna feeëriek tafereel. Bijna feeëriek, want eigenlijk is een spinnenweb natuurlijk een uiterst efficiënt middel om prooi te verschalken. Maar dat zou je bijna vergeten op zo’n mooie, zonnige morgen.

In de stilte van de vroege ochtend nam ik de tijd om de spin en zijn web wat beter te bekijken en ik begon me af te vragen hoe schijnbaar zonder nadenken, zo’n uiterst doeltreffende val in extreem korte tijd in één keer goed wordt gebouwd. En terwijl ook ik me behaaglijk voelde in het ochtendzonnetje kwam het in me op dat dit natuurlijk nogal voor de hand ligt: de spin is de opdrachtgever, hij bepaalt de functionele eisen, hij is de architect, de bouwer, de acceptant én de gebruiker.

En dan heeft de spin ook nog eens 8 poten, vaak 8 ogen en een hersencapaciteit die relatief gigantisch veel groter is dan die van een mens.

Tja, dán is het bouwen van een web natuurlijk een makkie!

Wij Functioneel Beheerders hebben het uiteraard veel moeilijker als we iets willen bouwen: wij moeten proberen te bedenken wat gevraagd wordt, het werk verdelen tussen veel mensen, we moeten heel veel samenwerken en we hebben strakke afspraken gemaakt over hoe we dat doen. Steeds moeten we toetsen of we nog werken aan wat de opdrachtgever verwacht en testen of het daaraan voldoet. En als dat niet het geval is, dan moet het overnieuw. En dat kost tijd… heel veel tijd…

Tijd is schaars en daarom willen we dat werk in één keer goed gaat. En dat valt dus écht niet mee. Vaak komen we er in de loop van een project achter dat we de behoefte niet goed hebben begrepen. Kunnen we die behoefte niet beter vast stellen? En zal dat dan ook bijdragen aan een beter resultaat? Wis en waarachtig!

SPIN

SPIN helpt ons daarbij: Als we de Situatie, het Probleem, de Impact en het Nut van een verandering weten hebben we de achtergrondinformatie en de feiten beschikbaar. Twee belangrijke vereisten om de wijziging in één keer goed door voeren. Fantastisch voor de opdrachtgever, fantastisch voor ons!

We gaan hiermee nóg bewuster aan de slag. En als de tuinspin straks is weggekropen voor zijn winterrust… dan hebben ook wij opeens alle tijd om ons behaaglijk in een winterzonnetje te koesteren!