Deze blog is geschreven door Peter op 't Hof. Peter is bereikbaar via Linkedin.
De theorie van behoeftemanagement leert ons dat het van groot belang is om een visie te scheppen voordat een applicatie wordt ontwikkeld. Vaak wordt na deze beginstap pas een inschatting van de behoeftes van de gebruikers gemaakt en parallel hieraan het proces gestart om deze behoeften daadwerkelijk op te schrijven. Dat schrijven vindt echter plaats in mensenhoofden en lang niet altijd op papier of in digitale bestanden.
Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat waarnemen met de ogen ook de aanjager van vooronderstellingen is en altijd op zoek is naar overzicht, snelle resultaten en controle over de situatie. Een resultaat hiervan is dat er regelmatig informatie wel mooi wordt vormgegeven, maar niet biedt wat de gebruiker verwacht. Ook kan het zijn dat de informatie zo wordt weergegeven dat de gebruiker er niet mee uit de voeten kan.
Als visueel beperkte professional heb ik geleerd om op een andere manier te “kijken” naar applicaties, schermen en specificaties. Dat dit ook prima (en soms zelfs beter) werkt bewijst de technologie achter de schermlerzers die visuele informatie omzetten naar spraak en het braille-schrift. Door deze omzet kijkt de visueel gehandicapte gebruiker door een tunnel naar de informatie en kijkt per onderdeel naar de informatiebron en wordt niet afgeleid door het grote overzicht van het gehele scherm. Het kijken naar een enkel veld zorgt ervoor dat de gebruiker zich helemaal consentreert op de informatie in dat veld en verwacht duidelijk te worden geïnformeerd hoe het item te begrijpen en te gebruiken.
Bij het invoeren van een datum wordt een datumveld- en geen invoerveld verwacht. Hetzelfde geldt voor keuzevelden waarbij de keuzes al vast staan, of spontaan veranderende schermdelen als de muis er toevallig overheen wordt bewogen. Heel vaak kiest een ontwerper voor een fraaie lay-out zonder zich te houden aan de door de overheid opgelegde spelregels. Deze regels gelden niet alleen voor sites, maar zeker ook voor applicaties.
Door gebruik te maken van deze wijze van benaderen van informatie, wordt bij het niet houden aan de spelregels van ontwikkelrichtlijnen de kwaliteit inzichtelijk gemaakt. Ook het wisselen in opmaak van het scherm en het inzichtelijk maken van haastwerk wordt genadeloos zichtbaar. Deze wijze van kijken is zeker tijdens het ontwikkel- en testtraject bruikbaar en kosten besparend.
Vooral bij Agile kan deze wijze van informatie benaderen ervoor zorgen dat er al bij het ontwerpen aan een vaste route van bouwen wordt vastgehouden. Denk hierbij aan standaardformulieren en knoppen, op elkaar aansluitende functies, herkenbare wijze van presenteren en wijzigingen in de programmacode zijn gemakkelijk aan te brengen.
Ik daag jullie graag uit om een keer “blind” specificaties te schrijven, dus zonder de visuele invulling. Ik ben benieuwd hoever jullie komen…. ;-) Heb je hulp nodig, klop dan zeker eens bij mij aan.
Dan kan via deze website en deze website.