De vraag die ik als consultant vaak krijg is: Wat is nu het verschil tussen “data ondersteunend werken” en “data gedreven werken”? De vraag die ik dan teruggeef is: Heb jij zoveel vertrouwen in je data dat je daarop een besluit durf te nemen of gebruik je data alleen ter onderbouwing of validatie van een genomen besluit?

Het sleutelwoord hierin is “vertrouwen”. Vertrouwen in de mensen en expertise binnen je organisatie, vertrouwen in de kwaliteit van je data en vertrouwen in de middelen die het mogelijk maken om gezamenlijk één waarheid te creëren met je data. Het organiseren van mensen, processen en middelen die toegewijd bezig zijn met data, bepaalt onder andere de datavolwassenheid van een organisatie. Deze datavolwassenheid laat zien in hoeverre een organisatie het data gedreven werken heeft omarmd en geïntegreerd in de bestaande bedrijfsvoering en informatievoorziening.

 

Met een visie en ambitie op het data gedreven werken heb je als organisatie een doelstelling gecreëerd met wat je wilt bereiken door middel van data. Deze doelstelling over data gedreven werken kan weer getoetst worden aan de doelstellingen van de organisatie. Met een concrete doelstelling creëer je als organisatie focus! Vanuit deze focus kan je gericht met je stakeholders een datastrategie bepalen. Zonder focus wordt dit groeiproces onnodig complex en onoverzichtelijk gemaakt.

Terugkomend op de vraag waarmee we begonnen, wat is nu het verschil tussen “data ondersteunend werken” en “data gedreven werken”? De datavolwassenheid van een organisatie maakt hierin het verschil! Naast het hebben van vertrouwen in de mensen, processen en middelen die data gedreven werken mogelijk maken, is adoptie en beleving van de gebruikersorganisatie van groot belang. Dit maakt voor mij het verschil tussen data ondersteunend werken en data gedreven werken.


Wil je als organisatie meer weten over hoe je kan groeien in datavolwassenheid neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Gepubliceerd in

Luister nu naar onze podcast: Het IV-café

Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan.  

Naar de podcast

Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik op één van onderstaande tags om meer interessante items te vinden.