Toen ik als functioneel beheerder startte binnen een heel leuk team ben ik er ook ingetrapt. Het wij-zij fenomeen. Wij als functioneel beheerders strijden, namens de business, voor een klantvriendelijke applicatie. En zij: de leverancier, de klantenservice aldaar, de ontwikkelaars en iedereen die invloed heeft op hoe de applicatie verder wordt ontwikkeld, luistert niet. Wij weten wel wat het beste zou zijn voor de klant, maar zij… ‘doen alleen wat hen het beste uitkomt’, ‘snappen het niet’, ‘luisteren niet’, ‘…’ vul maar in. Met als gevolg dat de communicatie tussen beide verre van soepel verloopt. Herkenbaar?
Groepsdynamiek
Het is een bekend fenomeen in groepsvorming. Wij versus zij zorgt voor verbinding binnen de groep. Je hebt als groep iets gemeen, en dat is bijvoorbeeld dat je allemaal anders denkt dan zij, die andere groep. Net als op het schoolplein, de punkers versus de skaters versus de nerds. Dit ontstaat vanuit de behoefte om ergens bij te horen. Binnen je eigen team ga je op zoek naar gelijkenissen, en datgene wat jullie bindt. De verbinding wordt versterkt als je als team in zijn geheel een gezamenlijke vijand of lastpak hebt. Heerlijk toch, zo’n hecht team?
Het lastige is dat je binnen een organisatie wel wilt dat er een volwassen team ontstaat. Maar dat je niet wilt dat dit team zich afzet tegen andere teams (bijvoorbeeld IT versus FB) of tegen externe leveranciers. Hier ligt een belangrijke rol voor de leidinggevende. Voor een leidinggevende is het van belang om ervan bewust te zijn dat dit fenomeen een automatisch groepsdynamisch proces is. Het ligt niet aan de ene of de andere groep. Mensen zoeken vanzelf iets in die andere groep wat hen niet aanstaat. Je kunt dit voor zijn door met elkaar te bespreken wat wij en zij met elkaar gemeen hebben: jullie gezamenlijke doel.
BiSL Next
In het BiSL Next model is deze boodschap ook terug te vinden. Focus op de missie van de organisatie, dat is het gezamenlijke doel waar iedereen aan werkt. Waar het eerste BiSL model nog sterk de nadruk legde op het verschil tussen operationeel, tactisch en strategisch, zegt BiSL Next dat dat onderscheid niet langer van belang is. Het gaat erom dat iedereen binnen de organisatie, middels zijn eigen specialiteit, bijdraagt aan waar de organisatie zijn bestaansrecht aan ontleent.
Het grappige is dat aan de andere kant, bij ‘zij’: die andere groep, hetzelfde gebeurt. Ook zij vinden dat wij niet aan hun normen voldoen. In het geval van een team functioneel beheer versus de leverancier, vindt de ontwikkelclub dat zij er alles aan doen om een goed product neer te zetten, terwijl de klant alleen maar zeurt. Deze twee groepen jagen elkaar in het harnas.
Mijn advies: ga met elkaar het gesprek aan over jullie gezamenlijke doel. Investeer daarbij ook in begrip voor elkaar. Onbekend maakt onbemind. Als je snapt hoe de ander in elkaar zit, dan snap je ook hoe je je boodschap beter over kunt laten komen. En hoe de boodschap van de ander eigenlijk bedoeld was. Begin maar eens door aan te nemen dat die ander het ook goed bedoelt.
Hulp nodig?
Deze blog is geschreven door Mirjam Bekkenkamp, Coach bij IV-Experts.com. Mirjam is bereikbaar via Linkedin en e-mail. Herken jij bovenstaand verhaal en/of heb jij hulp nodig bij de coaching van jouw functioneel beheerders? Of wil je eens vrijblijvend met Mirjam sparren over jouw specifieke situatie? Dat kan: mail naar m.bekkenkamp@iv-experts.com en Mirjam neemt binnen twee werkdagen contact met u op.
Gepubliceerd in