Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om 's ochtends op te staan en aan de werkdag te beginnen. Wat ons drijft, kan sterk uiteenlopen en bepaalt vaak hoe we ons gedragen op de werkvloer. Deze drijfveren noemen we motivatie. Maar motivatie is niet altijd hetzelfde: soms wordt ze ingegeven door externe prikkels, terwijl ze andere keren juist van binnenuit komt.
In 1938 ontdekte de Amerikaanse psycholoog Burrhus Skinner dat gedrag beïnvloed kan worden door externe beloningen of straffen, een concept dat we vandaag kennen als operante conditionering. Als een bepaald gedrag wordt beloond, is de kans groot dat dit gedrag herhaald wordt. Deze bevindingen leidden tot het begrip extrinsieke motivatie, waarbij iemand gestimuleerd wordt door externe factoren zoals salaris, lof of roem. Je zou bijvoorbeeld liever iets anders doen dan werken, maar het vooruitzicht van een salaris om de rekeningen te betalen, motiveert je om toch aan de slag te gaan. Dit soort motivatie hangt dus af van wat je ontvangt in ruil voor je inspanningen.
Maar wat gebeurt er als motivatie niet van buitenaf komt, maar van binnenuit? Dat is waar intrinsieke motivatie om de hoek komt kijken. Psychologen zoals White (1959) benadrukken dat mensen een innerlijke behoefte hebben om zich effectief en competent te voelen. Deze drang naar zelfverwerkelijking, zoals beschreven in de bekende piramide van Maslow (1970), vormt de kern van intrinsieke motivatie. Zelfverwerkelijking staat aan de top van de piramide, en het bereiken ervan is de ultieme drijfveer voor ons gedrag. Intrinsieke motivatie betekent dat je iets doet omdat je het zelf wilt, omdat je er een innerlijke voldoening uit haalt. Het is de passie die je ertoe aanzet om je doelen na te streven, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van externe beloningen.
Waarom is dit belangrijk? Het antwoord ligt in de voordelen van intrinsiek gemotiveerde medewerkers. Medewerkers die uit zichzelf gemotiveerd zijn, zijn vaak productiever, enthousiaster en meer betrokken bij hun werk. Bovendien zijn ze op de lange termijn duurzamer en goedkoper voor de organisatie, aangezien ze minder afhankelijk zijn van extrinsieke prikkels zoals bonussen. Deze medewerkers willen hun doelen bereiken omdat ze daar zelf gemotiveerd voor zijn. Dat resulteert in een hogere kwaliteit van werk en een grotere loyaliteit aan de organisatie.
Een andere cruciale factor die bijdraagt aan de intrinsieke motivatie van medewerkers is de manier waarop informatievoorziening binnen een organisatie is ingericht. Bij IV experts hanteren we het volgende uitgangspunt: de juiste informatie moet op de juiste plek en op het juiste moment beschikbaar zijn. Dan is het doel van informatievoorziening bereikt. En is er goed informatiemanagement. De mensen, middelen, data en organisatie zijn in harmonie en kunnen effectief samenwerken. Dit creëert ook een omgeving waarin medewerkers hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Stel je voor dat de juiste informatie niet beschikbaar is wanneer dat nodig is. Dit zou kunnen leiden tot verkeerde beslissingen, irritatie en onzekerheid, wat de motivatie van medewerkers negatief beïnvloedt.
Intrinsieke motivatie is een krachtige drijfveer die van binnenuit komt en leidt tot duurzame, productieve en betrokken medewerkers. Het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers intrinsiek gemotiveerd kunnen zijn, begint met goed informatiemanagement. Door te zorgen voor de juiste informatie op het juiste moment, bij de juiste mensen kunnen organisaties een omgeving creëren waarin medewerkers hun werk met passie en enthousiasme uitvoeren.
Wil jij ook je IV goed ingericht hebben? Wij ontketenen jouw informatiekracht. Neem contact op met Rowan.
Deze blogs sluiten aan bij wat we hier besproken hebben. In het blog
‘Wat als jouw medewerkers niet gemotiveerd zijn?’ lees je meer over de invloed en gevolgen van (de)motivatie op de werkvloer. In het blog ‘Weet wanneer je medewerkers motivatie verliezen’ geven we je handvatten om demotivatie te herkennen.