Als ‘groentje’ succesvol infiltreren in de wereld van informatievoorziening is een project op zich. Er is zo veel te leren en te netwerken en aan het vakjargon hier zou een volledige taalcursus aan opgehangen kunnen worden. FAT, GAT, Bila, SLA, OTAP, ITIL, MVP, uhhh yeah sure. Maar om echt goed te kunnen infiltreren heb je dit allemaal nodig, dus begin bij de basis.
OGEN EN OREN OPEN.
Daar sta je dan op je eerste opdracht, met je broodtrommel en een bak vol energie, gezonde spanning en (hopelijk) een hoop motivatie. Als het goed is, heeft de afdeling waar je komt te werken voor de komende periode geregeld dat je in al je accounts kan en dat je de juiste autorisaties hebt gekregen voor het uitvoeren van jouw opdracht. In de praktijk zitten hier vaak veel haken en ogen aan waardoor dat nog wel eens een week kan duren. Maak je geen zorgen dit ligt niet aan jou, of de security check die nog wordt gedaan op je strafblad. Accepteer het en ga direct opzoek naar informatie waar je nu wel iets aan hebt! Deze zoektocht zal niet lang duren want na je eerste kop koffie zal je manager je een week lang overspoelen met informatie, koppelen aan teamleden waarvan je geen enkel idee hebt wat zij in de praktische uitvoering van hun werk precies doen en word je (digitale) bureau volgegooid met ‘relevante’ documentatie van de afgelopen 5 jaar. Het belangrijkste in deze fase is; laat je niet overspoelen. Het is niet erg als je dingen niet onthoudt of niet meteen snapt. Zolang je je ogen en oren maar goed open houdt en alles in je opneemt, komt alles goed. Dan komen na enkele weken de ‘oh ja!’ momenten vanzelf. Vanaf dat moment begin je je eigen beeld te vormen over het vakgebied, je opdracht en je collega’s. Die laatste zijn misschien nog wel het belangrijkste want die ga je nodig hebben (en zij jou ook)! Dus houd die connecties warm.
'IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN, DUS IK DENK DAT IK HET WEL KAN!'
Wist je dat Pipi Langkous dit nooit gezegd heeft? En toch staat haar naam altijd onder deze quote… Raar toch? Dit betekent echter niet dat de quote niet toepasbaar is op een goede infiltratie in de wereld van informatievoorziening.
Nadat je met je tenen de temperatuur van het water hebt gevoeld, is het tijd om je eerst baantjes te gaan trekken. Het pakken van je eerste verantwoordelijkheden kan erg spannend zijn. Maar zolang je open en transparant blijft naar jouw managers en collega’s kan er weinig misgaan. Geef duidelijk aan waar jij goed in bent en waar je minder goed in bent, waar je je comfortabel bij voelt en wat je nog eng vindt. Je zult versteld staan over hoe goed je geholpen kan worden door je manager en je collega’s.
Deze fase is ook een fase van balans. Ik heb zelf gemerkt dat ik het moeilijk vond om alle werkzaamheden in dit vakgebied aan elkaar te knopen. Ik kon geen rode draad vinden omdat er zo ontzettend veel stakeholders en verantwoordelijkheidsgebieden zijn. Wat hierin enorm helpt is ervoor te zorgen dat je bij zo veel mogelijk taken, vergaderingen en werksessies aanhaakt. Hier maak je aantekeningen, stel je vragen en pak je deeltaken op. Dit is het moment dat je inhoudelijke kennis op gaat doen van de verschillende uitvoerende taken in dit vakgebied. Maar let op dat je niet te veel hooi op je vork neemt! Drie maanden uitgebrand thuis zitten is namelijk erg slecht voor je mentale gezondheid en je leercurve. Wees dus niet bang om je grenzen aan te geven en zoek een collega op waar je goed mee klikt om je hart te kunnen luchten. Dit laatste wordt vaak onderschat maar is van onschatbare waarde.
IMPROVISE, ADAPT, OVERCOME.
Je hebt alle documentatie gelezen van de afgelopen vijf jaar, je hebt een aardig netwerkje aan collega’s en stakeholders om je heen gebouwd en je hebt balans gevonden in de taken die je uitvoert. De eerste piek van je leercurve is achter de rug en de infiltratie is succesvol. Nu is het aan jou om je eigen rode draad te gaan spannen in dit vakgebied. Wat beweegt jou? Waar krijg jij energie van? Wat wil je nog leren? Welke samenwerkingen ga je graag nog aan? Dit zijn vragen die zich in deze fase (weer) gaan openbaren. Het belangrijkste is dat je niet te veel over dit soort vragen blijft piekeren en je blijft focussen op de opdracht. Vooruitkijken is bijna altijd positief maar voor je eerste opdracht is een beperkte blik, die reikt tot het einde van je opdracht, voldoende.
Dit is ook de fase waarin je je nog kan verschuilen achter het feit dat je ontzettend groen bent in het vakgebied. Het is oké om fouten te maken; hier leer je immers ontzettend veel van. Het is vooral van belang om eerlijk te blijven over waar je krachten liggen, waar je minder goed in bent en wat binnen of buiten je comfort zone ligt. Dit is mede belangrijk voor het verwachtingsmanagement binnen je opdracht. Zo kan je manager er namelijk rekening mee houden dat sommige taken misschien iets langer kunnen duren (en dat is oké!).
Focus je dus op wat je hier allemaal kan leren en doen. Nu breekt de periode aan om te gaan improviseren. Probeer je dagelijkse taken eens op een andere manier uit te voeren, gebruik theorieën die je gaandeweg bent tegengekomen of zoek een collega op die tegen allerlei problemen aanloopt. Stuur je elke week een update naar je Key Users over de mail? Probeer volgende week eens deze update te geven in de vorm van een presentatie! Heb je een idee over hoe je de handleidingen beter kan beheren? Werk het uit en leg het voor aan je manager. Ga eens een middagje knutselen in Excel. Stel eindelijk de vraag ‘wat betekent SLA?’ waar je al te lang mee loopt en niet meer durfde te vragen omdat het al zo vaak gezegd was dat je je schaamt om het te vragen. Het is volledig aan jou, jij bepaalt waar je naartoe wil en wat je leert maar vergeet niet; als je voorbij deze fase komt, ontkom je er niet aan om je ook te verdiepen in de theorie van dit vakgebied. Anders ga je echt door de mand vallen als je mee wil gaan praten op het volgende infiltratielevel; het tactische niveau. Maar geniet nu nog even van je eerste opgeleverde producten, je eerste uitdagingen en je eerste f*ck-ups. Een steilere leercurve dan dit ga je in je hele carrière niet meer tegenkomen. Een zeer gewaardeerde collega en vriend vertelde mij laatst; ‘je eerste opdracht vergeet je nooit meer.’ En ik begin te denken dat hij toch echt wel gelijk gaat krijgen.
Je infiltratie in het vakgebied is nu succesvol afgerond en het is nu aan jou om te kiezen wat voor een IV professional jij wil worden.
Kunnen wij je helpen met bedenken wat voor een IV professional jij wil worden? We vertellen je graag vrijblijvend meer over ons trainee programma of de mogelijkheden als Junior Functioneel Beheerder.
Gepubliceerd in