Business IT Alignment gaat over het afstemmen van de behoeften van een organisatie op wat IT kan bieden, met modellen zoals het Strategic Alignment Model (SAM) en het 9-vlaksmodel als hulpmiddelen. Deze modellen bieden echter weinig aandacht voor kwaliteitsaspecten, zoals betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van IT-systemen. In de downloadbare scriptie, onderaan de pagina, is onderzocht hoe een informatiearchitectuur deze kwaliteitsaspecten kan integreren en welke rol het 9-vlaksmodel daarbij kan spelen.
Van Strategic Alignment naar het 9-vlaksmodel
Business IT Alignment verwijst naar het proces waarin de behoeften van een organisatie (de business) worden afgestemd op wat informatietechnologie (IT) kan bieden. Het doel hiervan is om te zorgen dat IT-oplossingen optimaal bijdragen aan de strategische doelen van de organisatie. Om dit proces te begrijpen, hebben Henderson en Venkatraman het Strategic Alignment Model (SAM) ontwikkeld. Dit model geeft inzicht in hoe de strategieën van een organisatie en haar IT op elkaar kunnen worden afgestemd en doet dit vanuit verschillende invalshoeken, zoals bedrijfsprocessen, technologie en organisatie.
Rik Maes heeft dit model verder uitgewerkt tot het 9-vlaksmodel. Dit model voegt meer diepgang toe door te focussen op de structurele aspecten van de samenwerking tussen business en IT. Het verdeelt de organisatie en IT in negen vlakken, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de eigenschappen en toepassing van informatietechnologie. Dit maakt het 9-vlaksmodel tot een praktisch hulpmiddel om duidelijkheid te krijgen over de relaties tussen strategie, processen en systemen.
Een kritiekpunt op zowel het SAM als het 9-vlaksmodel is echter dat ze weinig aandacht besteden aan kwaliteitsaspecten. Ze geven geen concrete handvatten om te zorgen dat de kwaliteit van de informatievoorziening wordt gewaarborgd. In deze context verwijst kwaliteit naar zaken als betrouwbaarheid, snelheid, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid van IT-systemen.
Verbeter kwaliteit met het 9-vlaksmodel
Voor deze scriptie is daarom onderzocht hoe je in een informatiestructuur aandacht kunt geven aan deze kwaliteitsaspecten. Daarbij is gekeken naar de rol die het 9-vlaksmodel kan spelen in dit proces. Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen of en hoe het model gebruikt kan worden om kwaliteit expliciet te maken en te verbeteren, zodat de samenwerking tussen business en IT niet alleen effectief, maar ook duurzaam is.
Gepubliceerd in