Een helder overzicht van de rol van functioneel beheer

Vaak krijgen we de vraag welke activiteiten, werkzaamheden en taken nu horen bij een functioneel beheerder en hoe deze rol zich verhoudt tot de andere rollen in een organisatie zoals de servicedesk, keyusers, informatiemanagers, applicatiebeheerders en technisch beheerders. We hebben deze activiteiten en werkzaamheden in één globaal overzicht gevangen, om hiermee een helder overzicht te verschaffen van de rol van de functioneel beheerder.

 

Een heldere taakverdeling tussen verschillende teams cruciaal is. Onderstaand document biedt een gestructureerd overzicht van de activiteiten en verantwoordelijkheden van functioneel beheer en hun stakeholders.

 

Verantwoordelijkheden in een overzicht

 

Dit overzicht maakt duidelijk wie verantwoordelijk is voor specifieke taken, zoals incidentbeheer, wijzigingsbeheer en applicatieonderhoud. Dit voorkomt dubbel werk en inefficiënties, en versterkt de samenwerking tussen afdelingen. Een goed gedefinieerde structuur en taakverdeling helpt teams om sneller te reageren op problemen en beter in te spelen op veranderende eisen vanuit de organisatie en de markt.

 

Je vindt in het overzicht de verschillende processen en wie waar uitvoerend en ondersteuning in is. De verschillende afdelingen en rollen hierin zijn:

  • Gebruikersorganisatie
  • Keyusers
  • Service desk
  • Functioneel beheer
  • Informatiemanagement
  • Applicatiebeheer
  • Technischbeheer

 

Praktische checklist

 

Het document dient als een praktische checklist voor organisaties en teams kunnen gebruiken om hun samenwerking, kunnen teams niet alleen hun samenwerking verbeteren, maar ook meer waarde leveren aan hun interne en externe klanten.

 

Wil je meer weten over hoe de ideale taakverdeling? Download dan het volledige document via deze link: Activiteiten en Rollen in IT-beheer.

Gepubliceerd in

Luister nu naar onze podcast: Het IV-café

Experts uit het vakgebied praten elke aflevering over actuele ontwikkelingen, uitdagingen die zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan.  

Naar de podcast